Psikoterapi, bireylerin ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan bir yöntemdir. Psikoterapi sürecinde danışanın yaşadığı sorunlar tespit edilerek sorunların giderilmesi için hedefler belirlenir ve bu hedefler üzerinde çalışılmaya başlanır. Psikoterapi size, yaşadığınız zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili içgörü kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivasyonunuzu arttırmayı ve bu değişiklikler için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmaktadır. Psikoterapi sürecinden sadece psikolojik rahatsızlık yaşayan kişiler değil, hayatının herhangi bir alanında zorluk yaşadığını hisseden ve kendisini keşfetmek isteyen her birey psikoterapi sürecinden faydalanabilir.
Klinik psikolog bilimi, teoriyi ve pratiği bir araya getirerek bireylerin yaşamlarındaki duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunları tanımlamak için seans düzenler, gözlem, görüşme ve testlerle mevcut ya da olası bozuklukları teşhis eder. Kişinin ihtiyaçlarına göre bir tedavi programı formüle eder.
Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, bireylerin ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan bir yöntemdir. Psikoterapi sürecinde danışanın yaşadığı sorunlar tespit edilerek sorunların giderilmesi için hedefler belirlenir ve bu hedefler üzerinde çalışılmaya başlanır. Psikoterapi size, yaşadığınız zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili iç görü kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivasyonunuzu arttırmayı ve bu değişiklikler için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmaktadır. Psikoterapi sürecinden sadece psikolojik rahatsızlık yaşayan kişiler değil, hayatının herhangi bir alanında zorluk yaşadığını hisseden ve kendisini keşfetmek isteyen her birey psikoterapi sürecinden faydalanabilir.
Psikoterapi sürecinden neler beklemeli?
Genel inancın aksine psikoterapi, terapistin danışan adına neyin doğru olduğuna karar vermesi ya da nasıl değişeceğini söylemesi değildir. Psikoterapide, terapist kendi kuramsal bilgilerini ve uygulama becerilerini kullanarak; danışanın kendisini tanıması, hayatına dair farkındalıklar yaşaması, daha sağlıklı ilişkiler kurması ve yeni çözüm yolları geliştirebilmesi için danışana ışık tutar.
Psikoterapi ne zaman gereklidir?
Psikoterapiye başlamaya karar vermek kolay bir süreç olmayabilir. Karar alma yolunda yardımcı olabilecek en önemli noktalardan bir tanesi, yaşamakta olduğunuz sorunların günlük yaşamınız işleyişi üzerindeki etkilerini gözlemlemek olacaktır. Deneyimlemekte olduğunuz sorunlar ile baş etmekte zorlanıyor, kendi başınıza veya çevrenizin yardımıyla sorunlarınızın üstesinden gelemiyorsanız ve bu sorunların etkileri günlük hayatınızı devam ettirmenize engel oluyor ise mümkün olan en kısa zamanda psikoterapi için başvurmanız önerilir.